Translate

Monday, December 24, 2012

Χοιρινές μπριζόλες με πορτοκάλι και μπέϊκον


Την παρακάτω συνταγή είχε την καλοσύνη να μου την δώσει η φιλη μου η Σταυρούλα από εποχής του παλιού www.hungry.gr. Είναι μία επιτυχής μεταφορά της παραδοσιακής γεύσης του σύγλινου σε μαγειρευτό φαγητό.

Είναι τόσο εξαιρετική, μοναδική και πεντανόστιμη, που έκτοτε αποτελεί μέρος του εορταστικού μας Χριστουγεννιάτικου γεύματος. Εξού και σας την παραθέτω αυτούσια.


Υλικά (για 2 άτομα)

2 μεγάλες μπριζόλες χοιρινές λαιμού
250 γρ. μπεικον σε μεγάλους κύβους
2 λεπτόφλουδα πορτοκάλια
1 μέτριο κρεμμύδι
½ φλ. ελαιόλαδο
2 φλ. κρασί ροζέ ξηρό
1 ξυλάκι κανέλλα
3 γαρυφαλλάκια
6 κόκκους μπαχάρι
Λίγο δενδρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τη φλούδα σε φαρδιά (1 1/2 εκ.) μπαστουνάκια. Σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει ρίχνετε τα μπαστουνάκια και τα αφήνετε 2 λεπτά. Τα στραγγίζετε και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες 3 φορές για να ξεπικρίσουν.

Την τελευταία φορά σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε στο νερό τους μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.

Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι (με καπάκι) το μπέικον με λίγο λάδι να ροδίσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι (ίσως κάποιοι να χρειαστούν περισσότερο λαδάκι) και ροδίζουμε τις μπριζόλες μαζί με το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.

Προσθέτουμε και το μπέικον και σβήνουμε με 1 φλ. χυμό από τα πορτοκάλια. Οταν εξατμισθεί προσθέτουμε το κρασί και τα μπαχαρικά και μετά από λίγο χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε να βράσει το φαγητό. 10 λεπτά πριν γίνουν οι μπριζόλες προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού στραγγισμένη. Πρέπει να μείνει αρκετή σάλτσα που αν θέλετε μπορείτε να την δέσετε μετά με λίγο κορν φλάουρ.

Το σερβίρω συνήθως με πουρέ πατάτας χρωματισμένο με ένα καροτάκι.


Αυτή είναι η βασική συνταγή. Την έχω φτιάξει με διάφορες παραλλαγές με επιτυχία.

Κρέας: Ταιριάζει τέλεια και το ψαρονέφρι αλλά και μερίδες χοιρινού από πλάτη.

Επιπλέον: Πατατούλες που θα βράσουν με το κρέας. Κυδώνια και /η ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα.


Σημειώσεις:

Το μπέικον είναι αναγκαίο για να δώσει εκείνη την καπνιστή γεύση.

Συνήθως παίρνω από το στρογγυλό που ζητώ να μου το κόψουν σε ένα κομμάτι για να μπορώ να το κόψω σε κύβους. Αν όμως βρείτε μόνο σε φέτες κοψτε τες στα δύο. Μπορείτε να το αντικαταστήστε με καπνιστή μπριζόλα.

Μην παραλείψετε τα μπαχαρικά.

Επειδή τα πορτοκάλια δε είναι όλα ίδια σιγουρευτείτε ότι η φλούδα πορτοκαλιού έχει ξεπικρίσει.


Καλά και ευωδιασμένα Χριστούγεννα



No comments: