Translate

Monday, December 24, 2012

Καβουρμάς

Ο καβουρμάς είναι κρέας χοιρινό (σπάλα, στήθος, πλευρά), τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια, που τα τσιγαρίζετε σε πολύ σιγανή φωτιά με το λίπος τους. Στην Θράκη όμως το φτιάχνουν και από μοσχάρι ή χοιρινό και μοσχάρι.

Το βρίσκουμε από τον Πόντο μέχρι όλη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο καβουρμάς είναι μια απο τις συνταγές των χοιροσφαγίων. Τα παλιά τα χρόνια, όταν ο χασάπης δεν ήταν καν επάγγελμα, κάθε οικογένεια μεγάλωνε τουλάχιστον ένα γουρουνάκι έτσι ώστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα να «θυσιαστεί» στον βωμό της οικογενειακής τροφής. Τα καλά κομμάτια, το ψαχνό, γινόταν και ακόμη γίνεται καβουρμάς.

1 κιλό κρέας χοιρινό
Μπαχαρικά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι
πιπέρι μαύρο
κανέλα και γαρύφαλο

Διάρκεια: 2-4 ώρες

Αλατίζουμε και αρωματίζουμε με μπαχαρικά όπως μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι, πιπέρι μαύρο, γαρύφαλλο και κανέλα.

Όταν ο καβουρμάς ψηθεί καλά, τον ρίχνουμε σε κιούπι πήλινο, τον σκεπάζουμε με το λίπος που έμεινε στο ψήσιμο και τον διατηρούμε σε δροσερό μέρος (κελάρι) ή στο ψυγείο.

Κάθε φορά, παίρνουμε όσο καβουρμά θέλουμε και απλώνουμε το λιπος ομοιόμορφα στην επιφάνεια να σκεπαστεί ο υπόλοιπος καβουρμάς . Ο καβουρμάς όμως τρώγεται ζεστός, ιδανικά με τηγανιτά αυγά ή σε ομελέτα. Και το κρασάκι να ρέει άφθονο.

Ιδού και μια ωραιότατη συνταγή λίγο πιο γκουρμέ από το «νηστικό αρκούδι» και με υλικά που θα βρείτε στο Θαλείν.

Υλικά

Για 2 άτομα

• 4 αβγά «Αυλώνα»
• ελαιόλαδο
• 50 γρ. καβουρμά «Σουφλίου»
• 2 φέτες παστουρμά «Παντέρη»
• ρίγανη από τον Πάρνωνα
• 50 γρ. φέτα «Τρίκκη»
• 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι ή Ρομάνο «Τρίκκη»

Εκτέλεση Συνταγής

Βάζουμε μια-δυο κουταλιές ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα τον καβουρμά και τον παστουρμά σε μικρά κομμάτια και τ' αφήνουμε να τσιγαριστούν. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Μετά από ένα λεπτό προσθέτουμε και τη φέτα τριμμένη. Μόλις η ομελέτα ψηθεί από κάτω και αρχίσει να ξεκολλάει από το τηγάνι, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, αρχίζουμε να την τυλίγουμε και την γυρίζουμε από την άλλη πλευρά να ψηθεί. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και ρίγανη. Τρώγεται και μέσα από το τηγάνι!

Καλή μας όρεξη!



No comments: