Translate

Wednesday, December 05, 2012

Ψωμί ζυμωτό με αλεύρι ζέας - "ζειας"

Ακολουθήσαμε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξουμε ψωμάκι μόνο με αλεύρι Ζέας και καμμιά άλλη πρόσμιξη αλευριού.

Την επομενη φορά όμως θα το φτιάξουμε με προζύμι και όχι με μαγιά.

Σας την συνιστούμε ανεπιφύλακτα


Τι χρειαζόμαστε:

• 300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
• 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
• 1 κ.σ μαύρη ζάχαρη
• 2 κ.σ ελαιόλαδο
• 1 κ.σ αλάτι
• λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)







Πως το κάνουμε:

1. Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.

2. Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι,ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.

3. Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά

4. Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.

5. Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι,ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι,σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.

6. Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!

Λίγα μυστικά ακόμα

5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180 και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος!!!


Πηγή: http://www.sintagespareas.gr/sintages/zimoto-psomi-me-aleiri-zeas.html






No comments: