Τα Χριστούγεννα έρχονται!
'Ερχονται όπως πάντα να μας λυτρώσουν ή τουλάχιστον να μας απαλύνουν την μαυρίλα που μας δέρνει, μ΄αυτόν τον μαγικό τους τρόπο. Δεν κάνουν τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, απλά έρχονται. Έτσι απλά. Όπως το δροσερό αεράκι που φυσά και διώχνει την κάπνα και καθαρίζει την ατμόσφαιρα, όπως το χιόνι που καλύπτει τα πάντα και κάνει ακόμη και τα αμέτρητα σκουπίδια της πόλης να δείχνουν απλά χιονισμένα λοφάκια, όπως το τσουχτερό κρύο που σκοτώνει κάθε τι βλαβερό, έτσι και τα Χριστούγεννα. Και μόνο που τα περιμένεις κάτι σκιρτά μέσα σου, κάτι αναδεύεται. Απολαμβάνεις το δροσερό αεράκι, ρουφάς το τσουχτερό κρύο ίσα μέσα στα πνευμόνια, χοροπηδάς σαν κατσικάκι στο λιβάδι πάνω στο χιόνι και τα μάτια σου, αυτά της καρδιάς, σαν να βλέπουν πιο καθαρά, πιο ανθρώπινα, πιο αισιόδοξα.
Τι κι αν κάνει ζέστη ακόμη, τι κι αν ο ήλιος μας καίει τα μεσημέρια. Θα φυσήξει κι ο βοριάς, κι αν είμαστε λιγουλάκι τυχεροί μπορεί να πάρει και κάποιους μαζί του και να τους σηκώσει....
Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε. Να βάλουμε στην άκρη την απαισιοδοξία μας, την στεναχώρια μας, τον φόβο μας για το αύριο και να ζήσουμε το σήμερα, το τώρα, να μυρίσουμε το δροσερό αεράκι, να στολίσουμε το δέντρο μας (κι ας βαριέμαι και μόνο που το σκέπτομαι) να βάλουμε τα καλά μας και τα εσώψυχα και τα βιτρινάτα, και να γεμίσουμε το σπίτι μας με όμορφες μυρωδιές. Με τις μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων. Εμείς τις ζήσαμε, τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το σκηνικό που χρειάζονται τα δικά μας παιδιά για να θυμούνται τα μελλοντικά, δικά τους Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων.
Μυρωδιές από κανέλα, γαρύφαλλο και καβουρντισμένο αμυγδαλο, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Οι συνταγές πολλές, κλασσικές και μη αλλά πάντα νόστιμες και μοναδικές. Η παρακάτω είναι σαν τα πατατάκια, δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα.
Υλικά για ονειρεμένους Κουραμπιέδες
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
3/4 του ποτηριού του κρασιού κονιάκ
1/4 αμύγδαλα χωρίς φλούδα, καβουρδισμένα και τριμμένα
3 πακέτα ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε αλύπητα το βούτυρο με τις 2 κουταλιές άχνη μέχρι να ασπρίσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και το κονιάκ και ανακατεύουμε πιο μαλακά.
Προσθέτουμε τα τριμμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και στο τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να γίνει μία αφράτη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια (προσοχή στο μέγεθος γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 c για 15-20 λεπτά στην 2η χαμηλή θέση.
ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ροδίσουν γιατί τότε τους κάψαμε. Μόνο ο πάτος τους πρέπει να είναι ροδαλός.
Χωρίζουμε την άχνη σε δύο μπωλ.
Αφού λοιπόν ψηθούν και όσο είναι ακόμα καυτοί για να ρουφήξουν την ζάχαρη, κατευθείαν από το φούρνο δηλαδή, τους ρίχνουμε άχνη και τους περνάμε στο δεύτερο μπωλ σκεπασμένους με την άχνη να περιμένουν την σειρά τους.
Σε ένα μεγάλο δίσκο ή σχάρα φούρνου ή ότι άλλο νομίζουμε αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε μονές σειρές ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και περιμένουμε με υπομονή μέχρι να κρυώσουν!!
Αφού λοιπόν κρυώσουν, τους βάζουμε στην όμορφη μας πιατέλα τον έναν πάνω στον άλλο σαν βουναλάκι και με ένα σουρωτηράκι τους πασπαλίζουμε με την άχνη που περίσσεψε!
Σας παραθέτω αυτούσια την συνταγή της οικογενείας μας!
Καλή επιτυχία και Χρόνια Καλά!!
Σημ. Την παραπάνω συνταγή θα την βρείτε και στο hungry.gr όπου την δημοσίευσα πριν πολλά χρόνια.
H φωτό δανεική από το www.nutritionblog.gr
'Ερχονται όπως πάντα να μας λυτρώσουν ή τουλάχιστον να μας απαλύνουν την μαυρίλα που μας δέρνει, μ΄αυτόν τον μαγικό τους τρόπο. Δεν κάνουν τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, απλά έρχονται. Έτσι απλά. Όπως το δροσερό αεράκι που φυσά και διώχνει την κάπνα και καθαρίζει την ατμόσφαιρα, όπως το χιόνι που καλύπτει τα πάντα και κάνει ακόμη και τα αμέτρητα σκουπίδια της πόλης να δείχνουν απλά χιονισμένα λοφάκια, όπως το τσουχτερό κρύο που σκοτώνει κάθε τι βλαβερό, έτσι και τα Χριστούγεννα. Και μόνο που τα περιμένεις κάτι σκιρτά μέσα σου, κάτι αναδεύεται. Απολαμβάνεις το δροσερό αεράκι, ρουφάς το τσουχτερό κρύο ίσα μέσα στα πνευμόνια, χοροπηδάς σαν κατσικάκι στο λιβάδι πάνω στο χιόνι και τα μάτια σου, αυτά της καρδιάς, σαν να βλέπουν πιο καθαρά, πιο ανθρώπινα, πιο αισιόδοξα.
Τι κι αν κάνει ζέστη ακόμη, τι κι αν ο ήλιος μας καίει τα μεσημέρια. Θα φυσήξει κι ο βοριάς, κι αν είμαστε λιγουλάκι τυχεροί μπορεί να πάρει και κάποιους μαζί του και να τους σηκώσει....
Πρέπει λοιπόν να προετοιμαστούμε. Να βάλουμε στην άκρη την απαισιοδοξία μας, την στεναχώρια μας, τον φόβο μας για το αύριο και να ζήσουμε το σήμερα, το τώρα, να μυρίσουμε το δροσερό αεράκι, να στολίσουμε το δέντρο μας (κι ας βαριέμαι και μόνο που το σκέπτομαι) να βάλουμε τα καλά μας και τα εσώψυχα και τα βιτρινάτα, και να γεμίσουμε το σπίτι μας με όμορφες μυρωδιές. Με τις μυρωδιές των παιδικών μας χρόνων. Εμείς τις ζήσαμε, τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνο το σκηνικό που χρειάζονται τα δικά μας παιδιά για να θυμούνται τα μελλοντικά, δικά τους Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων.
Μυρωδιές από κανέλα, γαρύφαλλο και καβουρντισμένο αμυγδαλο, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Οι συνταγές πολλές, κλασσικές και μη αλλά πάντα νόστιμες και μοναδικές. Η παρακάτω είναι σαν τα πατατάκια, δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα.
Υλικά για ονειρεμένους Κουραμπιέδες
1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
3/4 του ποτηριού του κρασιού κονιάκ
1/4 αμύγδαλα χωρίς φλούδα, καβουρδισμένα και τριμμένα
3 πακέτα ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Χτυπάμε αλύπητα το βούτυρο με τις 2 κουταλιές άχνη μέχρι να ασπρίσουν.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κρόκο του αυγού και το κονιάκ και ανακατεύουμε πιο μαλακά.
Προσθέτουμε τα τριμμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα και στο τέλος το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να γίνει μία αφράτη ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Πλάθουμε μικρά κουραμπιεδάκια (προσοχή στο μέγεθος γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 c για 15-20 λεπτά στην 2η χαμηλή θέση.
ΠΡΟΣΟΧΗ να μην ροδίσουν γιατί τότε τους κάψαμε. Μόνο ο πάτος τους πρέπει να είναι ροδαλός.
Χωρίζουμε την άχνη σε δύο μπωλ.
Αφού λοιπόν ψηθούν και όσο είναι ακόμα καυτοί για να ρουφήξουν την ζάχαρη, κατευθείαν από το φούρνο δηλαδή, τους ρίχνουμε άχνη και τους περνάμε στο δεύτερο μπωλ σκεπασμένους με την άχνη να περιμένουν την σειρά τους.
Σε ένα μεγάλο δίσκο ή σχάρα φούρνου ή ότι άλλο νομίζουμε αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες σε μονές σειρές ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και περιμένουμε με υπομονή μέχρι να κρυώσουν!!
Αφού λοιπόν κρυώσουν, τους βάζουμε στην όμορφη μας πιατέλα τον έναν πάνω στον άλλο σαν βουναλάκι και με ένα σουρωτηράκι τους πασπαλίζουμε με την άχνη που περίσσεψε!
Σας παραθέτω αυτούσια την συνταγή της οικογενείας μας!
Καλή επιτυχία και Χρόνια Καλά!!
Σημ. Την παραπάνω συνταγή θα την βρείτε και στο hungry.gr όπου την δημοσίευσα πριν πολλά χρόνια.
H φωτό δανεική από το www.nutritionblog.gr
1 comment:
πρέπει να ποστάρεις και το πως καθαρίζω τον πάγκο της κουζίνας μετα το τελετουργικό...και λίγο γρήγορα για τι κάποιος θα ξυπνήσει και τότε την έβαψα...καλές γιορτές και καλά Χριστούγεννα..
Post a Comment