Translate

Tuesday, July 17, 2012

Σπιτική κονσέρβα Ντομάτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να φτιάξει ο οποιοσδήποτε την δική του κονσέρβα ντομάτας. Το δύσκολο μέχρι πρότινος ήταν να βρει κανείς αληθινή ντομάτα, από σπόρο καθαρό, όχι «βιολογικό», όχι υβρίδιο και ότι εξωγήινο. Χωράφι ας μην έχεις, παρτέρι ας σου λείπει, με 4-5 γλάστρες στο μπαλκόνι βολεύεσαι, αλλά χωρίς καθαρό σπόρο, μάταιος κόπος. Τώρα υπάρχει το Θαλείν, άντε και ο μπάρμπας από το χωριό για την προμήθεια της αληθινής τομάτας.

Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε την πιο εύκολη σπιτική κονσέρβα τομάτας!









Υλικά
Ωραιότατες ντομάτες από σπόρο
1 κατσαρόλα βαθειά
Βαζάκια γυάλινα με καπάκι που μαζεύουμε απο δω και απο κει από μαρμελάδες, μελια, κλπ., καθαρά, πλυμένα και στεγνά.

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες σε τρεχούμενο νερό.
Τις κόβουμε στην μέση οριζόντια.
Παίρνουμε μια λεκανίτσα, τοποθετούμε τον τρίφτη μας και τρίβουμε τις κομμένες ντομάτες από την πλευρά της ψίχας βεβαίως. Η φλούδα που μένει στο χέρι μας την κρατάμε για τις κότες (αν έχουμε) ή το κομπόστ (αν διατηρούμε) ή τις πολτοποιούμε και τις τρώμε σε ντακο με τυράκι, καπαρη κλπ (η φλούδα της αληθινής και καθαρής ντομάτας είναι πλούσια σε λυκοπένιο το οποίο είναι αντικαρκινικό σύμφωνα με τα ιατρικά ρεπόρτα έως σήμερα. Αύριο ποιος ξέρει; καθε τόσο ανακαλύπτουν και κάτι νέο ακυρώνοντας την προηγούμενη «μεγάλη» τους ανακάλυψη)

Αφού τρίψουμε όλες τις ντομάτες (πολλές, πάρα πολλές, όσο πιο πολλές τόσο καλύτερα) τις ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα, ανάβουμε το μάτι στο 3 μέχρι να πάρει βράση και μετά το αφήνουμε στο 1 ½ να σιγοβράζει με μισοσκέπαστο το καπάκι μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά νερά. Θα πάρει ώρα. Φτιάξε καφέ, βάλτε πλυντήριο, ρίξτε κι ένα σφουγγάρισμα και καθε τόσο ρίξτε και μια ματιά. Όταν μείνει η μισή ποσότητα είναι έτοιμη για τα βάζα.

Δεν βάζουμε τίποτα άλλο στην κατσαρόλα, μόνο την ντομάτα.

Βάζουμε μια πετσετούλα κάτω από κάθε βάζο για να μην καούμε, και έτσι όπως είναι καυτή η σάλτσα γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε μέχρι δυο δάκτυλα κάτω από το χείλος.

Προσθέτουμε κάθε φορά σε κάθε βάζο λίγο ελαιόλαδο να σκεπάσει την ντομάτα σαν μεμβράνη, κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι, γυρνάμε τούμπα το γεμάτο βάζο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι το άλλο πρωί να κρυώσει. (Με αυτόν τον τρόπο κάνετε αυτόματα και την αποστείρωση του καθαρού – μην ξεχνάμε- βάζου)

Κάνουμε το ίδιο με όλα τα βαζάκια και για όση ντομάτα έχουμε.

Διατηρούμε τα βάζα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, πχ στα ντουλάπια της κουζίνας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε μια σπιτική κονσέρβα ντομάτα από τα χεράκια μας ακούμε ένα ποπ(!). Αυτό είναι καλό. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη, τότε προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο να σκεπαστεί η επιφάνεια και διατηρούμε το βαζάκι στο ψυγείο μέχρι την επόμενη φορά.

Καλή πετυχεσά που έλεγε και η γιαγιά Βασώ εκ Πόντου

3 comments:

maria verivaki said...

μπραβο σου - ΑΚΡΙΒΩΣ ετσι την φτιαχνω και εγω, προσθετοντας μπαχαρικα και κερμμυδια

Κώστας Παρείσακτος said...

Γεια σου. Είδα λίγο το blog σου και μου αρέσει η αμεσότητα σου και η ευγένια να θέλεις να μοιραστείς μαζί μας τις γνώσεις σου. Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να μου επιτρέψεις να χρησημοποιήσω μέρος της παρούσας συνταγής σε κάτι που γράφω. Σαφώς και θα αναφέρω τη πηγή. Αν θά έβρισκες χρόνο σε παρακαλώ απάντησε μου αν θα ήσουν σύμφωνη με αυτό.

peftasteri said...

Καλημέρα
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δεν εχω αντίρρηση αλλά θα ήθελα να ξερω τι ειναι αυτό που γράφεις.

Ευχαριστώ
Μαίρη