Translate

Monday, January 09, 2012

Σοκολατένιο κέικ με μπανάνα

Η αρχική συνταγή υποστηρίζει ότι έχει γαλλικές ρίζες. Πιθανόν. Εξάλλου είναι τόσο δύσκολο να τεκμηριώσει κάποιος την "εθνική" ταυτότητα ενός εδέσματος. Οι γεύσεις ταξιδεύουν αιώνες τώρα, δεν έχουν σύνορα, μπαίνουν στο σπίτι μας, στρώνονται στο τραπέζι μας για να φιλέψουν, να χορτάσουν, να μας ταξιδέψουν μέσω της γεύσης, των χρωμάτων και αρωμάτων σε άλλα μέρη, παραδεισένια, μαγικά, σε άλλους χρόνους αλλοτινούς. Πολύ αυθόρμητα θα έλεγα ότι η "κουζίνα" μόνο ενώνει λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες.

Το "γαλλικό" κεκάκι λοιπόν, έβγαλε το άσπρο ζαχαρένιο και εντελώς βουτυρώδες γλάσσο του και φόρεσε μια σοκολατένια κάπα από ελληνικότατη μερέντα. Πέταξε το σιρόπι σφενδαμου και γλυκάθηκε με σιρόπι από σπιτικό γλυκό κουταλιού της μαμάς. Ελάφρυνε με ένα αυγό λιγότερο, μαύρισε με διπλή δόση κακάο και μυρώθηκε με λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου και από "γαλλικό", μεταμορφώθηκε σε "ελληνικό"
κεκάκι γευστικότατο, ευκολότατο, οικονομικότατο και ελαφρότατο σαν συννεφάκι!

Μας συνοδεύει στον καφέ μας, μας "ξελασπώνει" σε μια απρόσμενη επίσκεψη, "ντύνεται" επετειακά αντί τούρτα γενεθλίων (όπως στην φωτό)και "εορταστικά" ως βασιλόπιτα!



υλικά

Για το κέικ:


- 190 γρ. αλεύρι κοινό

- 1 κουταλάκι σόδα φαγητού

- 1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

- 2 γεμάτες κουταλιές κακάο

- 150 γρ. ζάχαρη

- 2 αυγά

- 2 κουταλιές σιρόπι από γλυκό κουταλιού ή σιρόπι παγωτού

- 2 μπανάνες

- 150 γρ. του λίτρου γάλα πλήρες

- 150 γρ. του λίτρου σογιέλαιο ή σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο αλλά όχι ελαιόλαδο

- Λίγες σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλου (εναλλακτικά)


Για το γαρνίρισμα:


- Μερέντα ή

- λειωμένη κουβερτούρα με μια κουταλιά κονιάκ

- Χρωματιστά ζαχαρωτά


εκτέλεση

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, την σόδα, την μπέκιν πάουντερ και το κακάο σε μια λεκανίτσα, προσθέτουμε την ζάχαρη, το λάδι, το γάλα το σιρόπι και τις μπανάνες αφού τις λιώσουμε πρώτα και ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.

  1. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μίγμα μας και συνεχίζουμε το χτύπημα.

  1. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, το στρώνουμε με λαδόκολλα, ρίχνουμε μέσα την ζύμη μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (170°C) για 35-40 λεπτά περίπου.
  2. Μόλις κρυώσει λίγο το κέικ μας, το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα μας και βγάζουμε το χαρτί

  1. Στρώνουμε μια σεβαστή ποσότητα μερέντας πάνω, κάτω και πλαγίως

Στολίζουμε με χρωματιστά ζαχαρωτά, αμυγδαλόπαστα

No comments: