Τέρμα τα δίφραγκα. Λίγες μερούλες έμειναν μονάχα. Το μπαζάρ καταφθάνει πιο υπέροχο από ποτέ. Το διαισθάνομαι βρε παιδί μου, πως το λένε. Είναι φορές που δεν την θέλω. Την διαίσθηση λέμε. Είναι "άβολο" να μην πέφτεις ποτέ έξω. Γιατί τα καλά καλώς να'ρθούν. Τα άλλα όμως δεν προσπερνούν και όταν μάλιστα αφορούν άμεσα ή έμμεσα και κάποιον άλλον και τον ενημερώνεις και σε βγάζει τρελή και πέφτεις μέσα και θες να του πεις "εγώ σου τά'λεγα" δεν μπορείς, γιατί καλύτερα πυθία παρά γαϊδάρα. Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι μετρημένα κουκιά. Σαν αυτά που έδωσαν στον Ομπάμα.
Εν μέσω λοιπόν εργασίας, κούρασης, ασθένειας, παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης και νέου αμερικανοπροέδρου ώς άλλου μεσσία η προετοιμασία για το μπαζάρ μας καλά κρατεί. Πρόσεξες το "μας"; Αληθινό είναι. Έτσι το νοιώθουμε γιατί έτσι είναι. Τα πινέλια και οι μπογιές ξεχύθηκαν παντού, οι πολύχρωμες κλωστές τυλίχθηκαν σκερτσόζικα, ο πηλός μας παραμύθιασε, οι κατσαρόλες άναψαν, τα βάζα γεμίζουν με λογιώ λογιώ λιχουδιές. Μέχρι και η μανούλα μου θα λάβει μέρος. Όου γιες! Με ποντιακά πιροσκί. Αυθεντικά. Η συνταγή της γιαγιάς Βασώς εκ Τσίτα, Σουρμένων Πόντου. "Προχωρημένη" η γιαγιά δεν έμεινε στη σκέτη γέμιση με τυράκι μονάχα. Την έκανε πιο ζουμερή. Και στην γέμιση της πατάτας έβαλε και άνιθο. Και έχουν την πιο αφράτη και γευστική ζύμη που έχεις ποτέ γευτεί. Μεγαλείο! Θα ετοιμαστούν πρωί πρωί της πρώτης μέρας του μπαζάρ, το Σάββατο για τον καθιερωμένο μπουφέ. Να πάρουμε μια πρόγευση; Εμείς πάντως πήραμε μια γερή εψές!
Περεσκία - Πιροσκία - Πιροσκί
Υλικά
• Για την ζύμη (15 πιτάκια περίπου):
o 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
o 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
o 1 αυγό
o 1 κουταλάκι αλάτι
o Νερό όσο πάρει
o 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο
• Υλικά για την γέμιση ΤΥΡΙΟΥ:
o 250 γρ. τυρί φέτα
o 1 αυγό
o 1 κουταλιά ξερό δυόσμο
• Υλικά για την γέμιση ΠΑΤΑΤΑΣ:
o 4-5 μέτριες πατάτες, βρασμένες
o Αλάτι
o Πιπέρι
o Ψιλοκομμένο άνηθο
o Λίγο σοταρισμένο ξερό κρεμμύδι
o Γάλα
Ετοιμασία
Για γέμιση τυριού:
Λιώνουμε πολύ καλά το τυρί με το πιρούνι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο γιαούρτι.
Για γέμισης πατάτας:
Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
1. Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για την ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. (Αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως προσθέτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή).
2. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
3. Οταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι (σαν μεγάλο καρύδι) και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους περίπου 3 χιλ. στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού.
4. Βάζουμε μια κουταλίτσα γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
5. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
6. Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.
Προσοχή! τρώγονται σαν τα πατατάκια. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει μόνο σε ένα!
Και η απαραίτητη εγκυκλοπαιδική γνώση : Τα πιροσκί μπορείς να τα γεμίσεις με ότι θες εκτός από κασέρι γιατί όταν αυτό κρυώσει (αν προλάβει) γίνεται σαν λάστιχο της μισελίν. Στον Πόντο σε περίοδο νηστείας έκαναν το ζυμάρι με αλεύρι, νερό μαγιά και αλάτι μόνο και τα γέμιζαν με σταφίδες ανακατεμένες με καρύδια, κανέλα και ζάχαρη και τα τηγάνιζαν. Στο σπίτι μας το κάνουμε. Το αποτέλεσμα είνα γλυκό σαν αφράτο καλτσουνάκι.
Καλή επιτυχία!
υ.σ. η συνταγή βρίσκεται και στην γκουρμεδοτράπεζα του hungry.gr από παλαιότερη συμμετοχή μου.
10 comments:
φρόντισε τώρα να μείνουμε με την όρεξη!
Σ΄έκανα και link τρομάρα σου!
ξεκίνα με ραπανάκια!
και δε μου αρέσουν καθόλου ρε γαμώτο, να ξεκινήσω με μπρικ καλύτερα;
Δυο μέρες μόνοοοο!!
Αγχώθηκα!
Και μετά μου λένε οι Λευκαδίτες,γιατί έχεις άγχος;Κλασική Αθηναία!
Όχι παιδιά,έχω μπαζάρ!
Κακός Λύκος
Δοκιμασα να τα φτιαξω με τυρι, ωραια γινανε, η κορη μου τα τιμησε δεοντως αλλα την επομενη δεεε λεγανε πρεπει να ομολογησω1 :-)
Τωρα μου ζηταει να τα ξαναφτιαξω!:-)
Καλη σας μερα!
είδες διαφορά από μέρα σε μέρα; για αυτό κατασπαράζονται από το τηγάνι!
καλή σου μέρα και ΄σένα αερικό.
Καλή επιτυχία και φέτος! Δεν έχει ποδίτσες φέτος; Μόνο πιροσκί;
Μακάρι να τα δοκιμάσω!
Και βέβαια έχει ποδίτσες Κική. Έτοιμες είναι. Όποιος προλάβει ποδίτσα είδε. Και πιροσκί. Και άλλα πολλά.
Φιλώ σε
H kiki δίνει μια παρόμοια ζύμη για τυροπιτάκια. Ώστε πιροσκύ πατάτας! Γιατί όχι και νηστήσιμα με γάλα σόγιας! :)
Καλή σου μέρα Κατερίνα και χρόνια πολλά για την γιορτή σου.
Πιροσκί με πατάτα Βεβαίως και γίνονται νηστίσιμα. Απλά δεν βάζουμε αυγό στην ζύμη και αντικαθιστούμε το γάλα στην πατάτα με λίγο νεράκι. Το όποιο υγρό χρειάζεται για την αραίωση και ομαλή υφή της γέμισης. Απλά το γάλα δίνει μια επιπλέον νοστιμιά.
Post a Comment