Translate

Tuesday, March 19, 2013

Γιουβετσι με μακαρονάκι κοφτό και μανιτάρια αλάδωτο

Και μπήκαμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. 
Την ψυχοφελή.
Την μεγάλη νηστεία, της γαστρός, του λογισμού, του λόγου, της σαρκός, της ποσότητας.
Για 50 ημέρες παλεύουμε με τα πάθη μας. Ένα απο αυτά και η λαιμαργία και όλα τα παρελκόμενα της. Όλες οι ημέρες είναι αλάδωτες πλην Σαββάτου και Κυριακής. Μόνο του Ευαγγελισμού και των Βαίων τρώμε ψαράκι προς δόξα Θεού. Και παίρνουμε δύναμη να προχωρήσουμε. 

Αλάδωτα όμως δεν είναι μόνο οι βραστές πατάτες και τα όσπρια. Αλάδωτα γίνονται σχεδόν όλα τα φαγητά. Δεν θα φτάσουμε βέβαια στην άλλη, λανθασμένη άκρη, να αντικαταστησουμε το γάλα με φυτική κρέμα, το τυρί με "φυτικό' αντικατάστατο, το κρέας με σόγια ή κιλά από γαρίδες και χταπόδια. Όχι. Αυτή είναι νηστεία "πονηρή". 

Την παρακατω συνταγή την εμπνεύστηκα από τον αρχιμανδρίτη Δοσίθεο και την καλογερική του μαγειρική. Σας προτίνω να το προμηθευτείτε. Θα σας λύσει τα χέρια και θα σας ανοίξει νέους γευστικούς ορίζοντες με απλά, καθημερινά υλικά. 

Αλάδωτο γιουβέτσι με μακαρονάκι κοφτό λοιπόν και μανιτάρια, που μόλις ξεφουρνίστηκε....
για πάμε γερά, 

- μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό
- μισό κιλό μανιτάρια πορτομπέλο (σε πείσμα των φτηνων εκ Πολωνίας με 1,80€, έδωσα   σχεδόν τα διπλά 3,40€ και διαλεξα τα Ελληνικότατα της Λαζαρίνα. Η γεύση τους με αποζημιωσε).
- ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια
- 250 γρ ντομάτα πασάτα ή 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- αλάτι, 
- πιπέρι, 
- ένα ξυλαράκι κανέλα, 
- ένα δαφνόφυλλο
- δύο κουταλιές της σούπας ταχίνι (διάλεξα το bio της Όλυμπος)

Βάζουμε το μακαρονάκι να μισοβράσει σε μπόλικο νερό με αλάτι.

Παράλληλα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα, ότι βολευει) μαζί με το κρεμμύδι και δυο δακτυλα νερό. Προσθέτουμε την ντομάτα και τα μπαχαρικά εκτός απο το ταχίνι.
Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά (1,5) να μισοψηθεί. 

Στην συνέχεια  τα ρίχνουμε όλα μαζί (μαζί και το νερό απο τα μακαρόνια) στο βαθύ ταψί του φούρνου ή όπου αλλού χρησιμοποιεί ο καθένας για το γιουβέτσι. 

Σε ένα μπωλάκι βάζουμε το ταχίνι και ρίχνουμε μέσα σιγά σιγά αρκετό ζουμί από το μείγμα και το χτυπάμε σαν να κάνουμε αβγολέμονο. 

Περιχύνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε καλά. 
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι.

Ψήνουμε στον φούρνο, στον αέρα στους 170ο (ή σε προθερμασμένο στους 180ο) μεχρι να 'πιεί' τα νερά και να μείνει με λίγο ζουμάκι, απαραίτητο γιατί όταν κρυώσει θα "πιει΄κι αλλο.

Καλή Τεσσαρακοστή και καλό αγώνα.


No comments: